FAQ – Ogólne

Czy wasze produkty nadają się do wszystkich rodzajów skóry?

Produkty z naszej linii COCO szczególnie dobrze nadają się do regeneracji skóry normalnej, po skórę suchą. Ich bogate formuły dostarczają suchej skórze wszystkiego, czego potrzebuje: składniki produktów uzupełniają poziom lipidów, zapobiegając utracie wody przez skórę i utrzymując ją doskonale nawilżoną i miękką. Ponadto produkty myjące z naszej linii COCO łagodnie oczyszczają skórę i usuwają toksyny.

Produkty z naszej linii ALOÉ przeznaczone są dla skóry normalnej pozbawionej wilgoci. Ich świeże formuły pozwalają przywrócić niezbędny poziom nawilżenia skórze matowej i wysuszonej. Zawierają dobroczynne składniki, takie jak kwas hialuronowy, skwalan i aloes, przyczyniają się również do uzyskania promiennej cery.
Ponieważ zdajemy sobie sprawę, że istnieją inne rodzaje skóry z innymi potrzebami, pracujemy obecnie nad rozwijaniem innych gam produktów!

Czy wasze produkty mogą być stosowane przez każdego?

Zobowiązujemy się unikać stosowania w naszych kosmetykach składników drażniących, zatykających pory lub składników wzbudzających kontrowersje. Bezpieczeństwo naszych formuł i składników, jakie zawierają, testowane jest przez niezależny niemiecki instytut, zgodnie z dyrektywą europejską dotyczącą kosmetyków. Wszystkie nasze formuły są w 100% bezpieczne dla zdrowia i otrzymały ocenę “”doskonały”” podczas testów dermatologicznych przeprowadzanych na skórze normalnej.
Nasze formuły są jednak przeznaczone dla skóry zdrowej. Jeśli masz alergie skórne, skórę trądzikową lub inne problemy, radzimy dokładnie sprawdzić listę składników znajdującą się na opakowaniu każdego produktu lub na przeznaczonej mu stronie w naszej witrynie internetowej. Zalecamy również zasięgnąć porady dermatologa.
Jeśli chcesz stosować nasze produkty do pielęgnacji skóry dziecka lub noworodka, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem.
Polecamy również kobietom w ciąży, by zwróciły się do lekarza z prośbą o poradę.

Czy wasze produkty powodują powstawanie zaskórników?

Niektóre rodzaje cery mają tendencję do wykwitów skórnych lub trądziku, powinno się zatem unikać stosowania na nich produktów, które temu sprzyjają. Produkt sprzyjający powstawaniu zaskórników zawiera zazwyczaj oleje lub lipidy, prowadzące często do zatykania porów. Z tego względu unikamy stosowania takich składników jak ekstrakt z alg, olej parafinowy, czy silikony, gdyż podejrzewane są one o ułatwianie powstawania wykwitów skórnych. Jednak niektóre produkty z naszej linii COCO zawierają olej kokosowy, o którym mówi się, że sprzyja powstawaniu zaskórników. Radzimy zapoznać się z listą składników, podaną na każdym opakowaniu oraz na stronie danego produktu na naszej witrynie internetowej, by sprawdzić, czy nie ma na niej składników sprzyjających powstawaniu zaskórników.

Jaki jest okres trwałości waszych produktów?

Okres trwałości produktów nieotwartych wynosi co najmniej 30 miesięcy. Okres przydatności produktu do użycia po otwarciu opakowania (PAO) podany jest na wszystkich naszych opakowaniach za pomocą symbolu otwartego słoiczka z kremem, na którym wskazany jest okres trwałości, wyrażony w miesiącach. W celach orientacyjnych można kierować się wskazówką, że większość naszych produktów może być stosowana przez 6 miesięcy po otwarciu.

Czy wasze formuły zawierają alkohol?

Nie używamy etanolu (INCI = Alcohol, Alcohol denat.) jako składnika naszych produktów. Co się tyczy alkoholu benzylowego, nie używamy go jako składnika, może się jednak zdarzyć, że jakaś substancja czynna dostępna jest jedynie z tym systemem konserwacji. Alkohol ten może być też obecny w naszych perfumach naturalnych.

W naszych produktach COCO FRESH znajdziesz też alkohol izopropylowy. Nie używamy tego rodzaju alkoholu celowo, jest on częścią innych składników, niezbędnych dla formuły. Ponieważ alkohol izopropylowy jest obecny jedynie w bardzo niewielkiej dawce, a mus myjący jest zmywalny, nie uznajemy tego składnika za agresywny dla skóry.
Na naszych produktach znajdziesz również inne nazwy INCI zawierające słowo “alkohol”. Są to alkohole tłuszczowe, które nie podrażniają skóry i mają dobroczynne właściwości (INCI = Cetearyl Alcohol itd.), szeroko stosowane w produktach kosmetycznych.


Powrót do listy FAQ